Pite s rozumom!

Chystáte sa vstúpiť na stránku s predajom alkoholu. Svojím vstupom potvrdzujete, že máte viac ako 18 rokov.

5 výhod a nevýhod pitia piva

Je pre Vás pivo skutočne také zlé? 

Pivo je jedným z najstarších a najpopulárnejších alkoholických nápojov na svete. Starogrécky lekár Paracelsus sa dokonca pripisuje slovami: „Trochu piva je božská medicína.“ Ale aj keď veľa ľudí dosvedčuje výhody tohto kvasnicového nápoja, rovnako ako mnohí vám môžu povedať dôsledky nápoja alebo dvoch príliš veľa. 

Je to pre vás dobré alebo nie? Prečítajte si o jeho výhodách a negatívnych vedľajších účinkoch a rozhodnite sa sami.

Výhody a nevýhody piva:
  • Najprv sa pozrime na výhody pitia piva

- Poskytuje vitamíny, minerály a flavonoidy

- Pivo je bohaté na mnoho vitamínov skupiny B a minerálov, ako je horčík

- Jačmeň a chmeľ používaný pri výrobe piva sú bohaté na flavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Znižuje riziko koronárnych srdcových chorôb (CHD). Existujú pomerne silné dôkazy o tom, že mierna až stredne ťažká konzumácia alkoholu má kardioprotektívne vlastnosti

- Mnoho štúdií demonštruje nižší výskyt koronárnych srdcových chorôb u miernych pijanov

- Mierni konzumenti alkoholu sú vystavení nižšiemu riziku úmrtnosti na CHD ako ťažkí a abstinéri. Zdá sa, že vitamín B6 v pive tiež bráni zvýšeniu hladiny homocysteínu v krvi, čo je pravdepodobný rizikový faktor srdcových chorôb, vyvolané alkoholom

- Pomáha produkovať dobrý cholesterol. Mierne pitie alkoholu ovplyvňuje veľa procesov v tele, jedným z nich je významný nárast HDL cholesterolu - dobrý cholesterol

- Existujú dôkazy podporujúce kardioprotektívny účinok piva a jeho pomoc pri zmene pomeru prospešného HDL cholesterolu k LDL cholesterolu

- Znižuje riziko obličkových kameňov. Spotreba piva môže znížiť riziko vzniku obličkových kameňov. Fínski vedci zistili, že v pijačkách piva bolo riziko obličkových kameňov o 40% nižšie

- Chráni pred žiarením. Japonskí vedci zistili, že pivo pomáha znižovať chromozomálne poškodenie žiarením

  • Negatívne vedľajšie účinky pitia piva

- "Pivné brucho." Silné pitie piva môže u mužov podporovať brušnú obezitu (tzv. „Pivo brucho“)

- Pálenie záhy. Pivo obsahuje silné stimulanty sekrécie žalúdočnej kyseliny a môže vyvolať gastroezofageálny reflux a spôsobiť pálenie záhy. Vysoký krvný tlak. Denná konzumácia piva (približne 40 g alkoholu) môže zvyšovať krvný tlak

- Intoxikácia a dehydratácia. Alkohol je dehydratačné činidlo a znižovač, ktorý znižuje aktivitu centrálneho nervového systému. Veľké množstvo alkoholu sa môže zmeniť na dehydratáciu, intoxikáciu a kocovinu (tzv. opicu)

- Zhoršenie zručností týkajúcich sa vedenia vozidla. Aj malé množstvo alkoholu môže mať nepriaznivé účinky na pozornosť a motorické zručnosti. Mnoho vážnych nehôd súvisí s alkoholom.












Zdroje: 

https://hubpages.com/food/beer-benefits-disadvantages

https://style.hnonline.sk/gastro/913403-pozrite-si-10-zdravotnych-dovodov-preco-pit-pivo

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info